Waarom speelt kunst een grote rol in de samenleving?

Waarom speelt kunst een grote rol in de samenleving?

Waarom speelt kunst een grote rol in de samenleving?

Kunst, omvat in zijn algeheel allerlei creatieve expressies. Zonder het hebben van een creatieve uitlaatklep zouden mensen haatdragend en prikkelbaar worden. Zingen, dansen, schilderen, beeldhouwen en bouwen vallen onder het creëren van kunstwerken en zijn tegelijkertijd uitingen van onze gevoelens. De vele vormen hiervan zorgen voor schoonheid in onze wereld. Zonder het maken en hebben van plezier is er alleen maar onvrede en woede. Mensen hebben mooie dingen nodig om van te genieten, naar te kijken en te ervaren.

Weliswaar, niet iedereen ervaart dezelfde schoonheid van bijvoorbeeld een modern kunstwerk of een muurschildering in een binnenstad, maar de esthetiek is er voor de kunstenaar en z’n publiek. En wat te denken van leerlingen en studenten? Hoe zullen ze hun talenten ontdekken en zich kunnen ontwikkelen als er geen kunstprogramma’s meer gehanteerd worden die al deze vormen vertegenwoordigen? Veel leerlingen kunnen hier hun draai in vinden en zijn blij dat ze een kans krijgen om te verkennen waar ze goed in zijn.

Een wereld zonder creativiteit is een wereld zonder beschaving.

Stel je een samenleving zonder kunstenaars. Rembrandt heeft nooit bestaan en Shakespeare, Saint-Saëns en Karl Lagerfeld ook niet. Kleding dragen we alleen om z’n functionaliteit en carré is niet meer dan een grote loods. Een wereld zonder kunstenaars is praktisch ondenkbaar. Het creëren van kunstwerken is een vorm die het welzijn van zowel bewonderaar en ontwerper verbeterd. Het is makkelijk om bewoordingen als deze met enige terughoudendheid in je op te nemen. Zelfs kunstliefhebbers hebben het idee dat kunstcreaties ergens thuishoort in de behoeftepiramide van “Maslow” niet intuïtief.

En toch hebben vele studies aangetoond dat jezelf openstellen voor kunstcreaties, hetzij actief door het beoefenen of passief door waarneming, een duidelijk meetbaar voordeel afgeeft aan onze mentale en fysieke gesteldheid. Veel van deze studies naar de relatie tussen kunstwerken en gezondheid zijn gericht op bepaalde bevolkingsgroepen. Leerlingen die kiezen voor een programmering van kunsteducatie hebben meer academisch succes, vertonen minder uitval en hebben een grotere kans op een maatschappelijk welslagen.

Een belangrijk aspect bij de ontplooiing van kinderen.

In het hedendaagse leven leren kinderen momenteel veel via beeldmateriaal. Vooral kinderen van jonge leeftijd worden onderworpen aan computers, tablets en smartphones en ze hebben deze apparaten sneller door dan dat ze kunnen praten. Daarom is creativiteit door het maken van kunstwerken en knutselen van essentieel belang voor de ontwikkeling.

Hierdoor leren kinderen om de visuele informatie die ze percipiëren ook om die te interpreteren, te beoordelen, te gebruiken en hun eigen standpunt en gevoelens tegenover bepaalde gebeurtenissen vorm te kunnen geven. Het creëren van kunstwerken maakt ons menselijker. Het is wat ons maakt tot wat we zijn. In staat zijn artistieke werken te appreciëren helpt ook in de ontwikkeling in de zin van het accepteren van diversiteit, het nastreven van creativiteit en het emotioneel in balans komen. In deze wereld hebben we kunstenaars nodig en moeten ze helpen van jongs af aan hun talenten te ontplooien.

Reacties zijn gesloten.