Hoe definieer je kunst?

Hoe definieer je kunst?

De definitie en interpretatie van kunst is open, subjectief en discutabel. Het concept van kunst is door de eeuwen heen veranderd. Hoewel de definitie van kunst in de loop der jaren veranderd is kunnen we kunst tegenwoordig wel categoriseren, om beter te begrijpen hoe kunst wordt gevormd en gevormd is door de creatieve impulsen van kunstenaars.

De geschiedenis van hoe kunst wordt gedefinieerd

Door de eeuwen heen in de westerse cultuur (vanaf de 11e eeuw tot het einde van de 17e eeuw) werd de definitie van kunst gedefinieerd door alles wat gedaan werd met vaardigheid, voortkomend uit kennis en praktijkervaring. Dit betekende dat kunstenaars beter in hun vak werden en leerden hun ontwerpen vakkundig te repliceren. Dit begon tijdens de Gouden Eeuw, toen kunstenaars de vrijheid hadden om in allerlei verschillende genres te schilderen en hun geld verdienden in het robuuste economische en culturele klimaat van het 17e-eeuws Nederland.

Tijdens de Romantische periode van de 18e eeuw (als reactie op de Verlichting en de nadruk op wetenschap en rationeel denken) werd kunst beschreven als niet alleen iets dat met vaardigheid werd gedaan, maar juist iets wat schoonheid en uitgedrukte emoties moest bevatten. De natuur werd verheerlijkt en spiritualiteit gepaard met vrije meningsuiting werd gevierd door middel van kunst. Kunstenaars zelf bereikten een niveau van bekendheid en waren vaak gasten van de aristocratie.

De avant-gardistische kunstbeweging begon in de jaren 1850 met het realisme van Gustave Courbet. Het werd gevolgd door andere moderne kunststromingen zoals kubisme, futurisme en surrealisme, waarin de kunstenaar de grenzen van ideeën en creativiteit verlegde. Deze vertegenwoordigden de innovatieve benaderingen van het maken van kunst en de definitie van wat kunst is, werd uitgebreid met het idee van de originaliteit van visie.

Het idee van originaliteit in kunst is blijven bestaan, wat heeft geleid tot steeds meer genres en manifestaties van kunst, zoals digitale kunst, uitvoerende kunst, conceptuele kunst, milieukunst, elektronische kunst enzovoorts.

Kunst zoals we die vandaag kennen

De 20e eeuw was een keerpunt in onze opvatting van kunst. Dat is vooral de reden waarom hedendaagse kunstenaars vaak naar nieuwe concepten reiken, de traditie breken en klassieke ideeën van schoonheid verwerpen. Al deze factoren hebben tot abstracte kunst geleid. De kunstenaar probeert niet langer de realiteit weer te geven, maar probeert hun innerlijke wereld en gevoelens uit te drukken.

De oude definities van kunst zijn achterhaald. Tegenwoordig is kunst een evoluerend en globaal concept, open voor nieuwe interpretatie. Je kunt daarom kunst zien als een extreem brede term.

Conclusie

Je kunt kunst zien zien als een symbool van wat het betekent om mens te zijn, gemanifesteerd in fysieke vorm voor anderen om het te zien en te interpreteren op hun eigen manier. Het kan dienen als een symbool voor iets dat tastbaar is, een gedachte, een emotie, een gevoel of een concept. Misschien is dat waarom het zo belangrijk is.

Reacties zijn gesloten.